Literackie reminiscencje w powieści Leonida Rżewskiego „Między dwoma gwiazdami" - Mianowska, Joanna (Acta Polono-Ruthenica, 2005)
L. Rżewskij to pisarz mało znany w Polsce. Jego literackie wykształcenie zaowocowało powieściami, nowelami, esejami literackimi. W powieści Między dwoma gwiazdami ważną rolę odgrywają reminiscencje literackie, które uwypuklają nieprzemijającą rolę kultury rosyjskiej mimo tragizmu wojny, niewoli niemieckiej i sowieckiej.