Kolorystyka jako środek wyrazu antropocentryczności w tekstach literackich A. Mickiewicza i ich rosyjskich tłumaczeniach - Alimpijewa, Roza (Acta Polono-Ruthenica, 2005)
W przedstawionym artykule przeprowadzono analizę lingwo-stylistyczną leksemów określa jących kolory o granatowym odcieniu w twórczości Mickiewicza w ich relacji do przekładów rosyjskich. Zaproponowano paradygmat rozpatrywanych kolorów, ustalono gradację składających się na niego elementów, wykryto całość odczuć barwnych i związanych z nimi odczuć świetlnych, wskazano na możliwość nałożenia i skrzyżowania się kolorów, co pozwala na charakterystykę systemu kolorów jako części składowej językowego obrazu świata Mickiewicza, dynamicznej i nieskrępowanej pod względem wyrażania dodatkowych sensów.