Grekokatolicyzm i imiona Bialorusów w XVII-XVIII wieku - Mezenko, Anna (Acta Polono-Ruthenica, 2004)
W artykule autorka przedstawia wyniki badań nad rolą Kościoła greckokatolickiego w formu łowaniu systemu antroponimicznego Białorusów w XVII і XVIII wieku. Spożytkowano dane z 1641 roku, znajdujące się w bibliotece Litewskiej Akademii Nauk, oraz „Spis ludności Witebska z 1812 roku”.