Lesia Ukrainka і Białoruś: duchowość i tragedia - Kabrżyckaja, Tacciana (Acta Polono-Ruthenica, 2003)
Przedmiotem artykułu jest oddziaływanie czynnika biograficzne go na twórczość literacką Łesi Ukrainki (1871-1913), a mianowicie his toria jej kontaktów z wpływowym działaczem rosyjskiej socjaldemokra cji na początku XX w., Białorusinem Siarhejem Mierżyńskim. Na tym tle analizowane są marksistowskie wątki w poezji oraz światopoglądzie pisarki. Wiele uwagi poświęca autorka społeczno-ideowym poglądom Ł. Ukrainki, w szczególności jej stosunkowi do tzw. rewolucji seksualnej. Obiektem analizy literackiej są wybrane, związane z pobytem Ł. Ukrainki w Mińsku, teksty liryczne.