Wartość estetyczna określenia odcienia czerwieni w obrazie językowym świata Adama Mickiewicza - Alimpijewa, Roza (Acta Polono-Ruthenica, 2003)
Podjęty w niniejszym artykule opis poetyki Adama Mickiewicza opiera się na bogatym materiale zarówno w warstwie leksykalnej, jak i gramatycznej. Najbardziej ścisłe związki semantyczne określenia odcie nia czerwieni ujawniają się w mikropolu „człowiek” i jego segmentach „twarz”, „wargi” itd. Z nimi koreluje reprezentacja odcienia czerwieni jako koloru przedmiotów i zjawisk flory i fauny. Analiza pod tym kątem wykazała, że myślenie poetyckie Adama Mickiewicza o odcieniu czer wieni realizuje się w jego poetyce w ścisłym związku z innymi koloro wymi i niekolorowymi fragmentami tego systemu.