"Dawna a nowa Rosja. Z doświadczeń transformacji ustrojowej). Studia ofiarowane Profesorowi Janowi Sobczakowi w siedemdziesiątą rocznicę urodzin", Warszawa 2002 - Piłat, Walenty (Acta Polono-Ruthenica, 2003)
----