"Rosyjska dobroczynność w zwierciadle historii. Przedrewolucyjna historiografia działalności dobroczynnej i dobroczynnych instytucji", Aleksander R. Sokołow, Sankt Petersburg-Warszawa 2002 - Sobczak, Jan (Acta Polono-Ruthenica, 2003)
-----