"Między irredentą a kolaboracją. Postawy społeczeństwa polskiego wobec zaborców", pod red. Sławomira Kalembki i Norberta Kasparka, Olsztyn 1998 - Kasparek, Danuta (Acta Polono-Ruthenica, 2000)
---------