Mail-art i money-art Tołstego - Massaka, Iwona (Acta Polono-Ruthenica, 2021)
Artykuł przybliża sylwetkę i twórczość ideowo-artystyczną Wladimira Kotlarowa (Tołstego), jednej z najbardziej kontrowersyjnych postaci w środowisku emi-grantów rosyjskich w Paryżu lat 1980–2013. Jego specjalnością były skandalizujące hap-peningi z przesłaniem patriotyczno-anarchizującym oraz mail-art i money-art. Drogą analizy treści naniesionej na koperty, przedmioty użytkowe, kompozycje z banknotów, a także tekstów zamieszczonych w wydawanych przez Tołstego almanachu „Muleta” i gazecie „Wieczernij zwon” ustalono, że prezentowany tam światopogląd, nazywany vivrystycznym i eurazjatyckim, zawiera jedynie fragmentaryczne i nad wyraz swobodne odniesienia zarówno do dorobku Eurazjatów lat międzywojennych, jak i współczesnych kontynuatorów ich myśli. Tołsty wykorzystał eurazjatyzm, łącząc niektóre jego elementy; kolaż – tak w formie, jak i treści – stał się jego metodą twórczą, dzięki której zasłynął jako artysta konceptualistyczny.