Struktury mityczne w narracjach podróżnych Piotra Wajla - Sylwestrzak, Małgorzata (Acta Polono-Ruthenica, 2021)
Artykuł omawia problematykę wykorzystania struktur mitycznych w esejach podróżniczych Piotra Wajla (1949–2009). Tezą artykułu jest stwierdzenie, że Wajl używa tych struktur świadomie. Opowieść mityczna stanowi w jego pisarstwie podróżniczym formę konceptu eseistycznego, za pomocą którego autor próbuje objaśnić różnorodne zjawiska kulturowe. Struktury mityczne w narracji Wajla analizowane są na przykładzie czterech cech opowieści mitycznej: związku narracji z rytuałem, kreacji czasu w esejach na podobieństwo czasu mitycznego, wykorzystania przez autora w opisach figury modelu oraz wyposażenia bohaterów bądź miejsc w określony atrybut. Materiał badawczy stano- wią utwory Gienij miesta [Гений места] (1999) oraz Słowo w puti [Слово в пути] (2010).