Czas przełomu i nadziei – percepcja schyłku XX wieku we współczesnej literaturze białoruskiej - Drozd, Katarzyna (Acta Polono-Ruthenica, 2021)
W artykule omówiony został obraz schyłku XX wieku we współczesnej białoruskiej beletrystyce. Na Białorusi, podobnie jak i w innych państwach Europy Wschodniej i Środkowo-Wschodniej, był to okres intensywnych przemian społeczno-politycznych. Po niemal 30 latach od tych wydarzeń możliwa jest ocena leżących u ich podstaw założeń i oczekiwań, które niejednokrotnie nie wytrzymały konfrontacji z trudną rzeczywistością tranzycji. Koniec minionego stulecia wielokrotnie powraca w narracji jako z jednej strony czas nadziei, z drugiej zaś rozczarowań. Podkreślana jest więc ambiwalentna rola tego okresu.