Glosa do wyroku Sądu Rejonowego Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu z dnia 25 czerwca 2018 roku (VI K 995/17) - Mrozek, Jacek Janusz (Civitas et Lex, 2019)
Glosowany wyrok dotyczy przestępstwa znieważenia popełnionego przez oskarżonego A. F., którego Sąd Rejonowy uznał za winnego popełnienia przestępstwa z art. 216 § 2 k.k., tj. znieważenia pokrzywdzonego M. S. poprzez zamieszczenie na stronie internetowej portalu (...) znieważającego komentarza, w treści którego nazwał go „pedałem” i za to wymierzył oskarżonemu karę grzywny w wysokości 50 (pięćdziesiąt) stawek dziennych po 10 (dziesięć) zł każda, a także na podstawie art. 216 § 4 k.k. orzekł nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego w wysokości 400 (czterysta) zł. Na podstawie art. 215 k.k. sąd orzekł także podanie wyroku do publicznej wiadomości poprzez umieszczenie go na stronie portalu (...)