SPRĘŻYSTOŚĆ PSYCHICZNA MŁODYCH MĘŻCZYZN O ODMIENNYM POZIOMIE DOJRZAŁOŚCI PSYCHICZNEJ DO MAŁŻEŃSTWA - Dakowicz, Andrzej (Civitas et Lex, 2025)
Celem pracy była próba określenia, czy dojrzałość psychiczna do małżeństwa młodych mężczyzn, definiowana jako akceptacja siebie, wewnętrzna integracja oraz podejście do małżeństwa i życia rodzinnego ma związek ze sprężystością psychiczną? Uzyskane wyniki wykazały, że młodzi mężczyźni o wyższym poziomie dojrzałości psychicznej do małżeństwa charakteryzują się znacznie większą sprężystością psychiczną, niż mężczyźni o niższym poziomie dojrzałości psychicznej do małżeństwa.