Życie і działalność Wasyla Andrijowycza Stradomskiego (1831-1902) - Morozowa, Olga (Echa Przeszłości, 2020)
Artykuł obejmuje historię życia і działalności jednego z najbardziej wybitnych przedstawicieli rodu Stradomskich, znanego mikołajowskiego lekarza wojskowego, kolekcjonera, osobę publiczną Wasyla Andrijowycza Stradomskiego. Autor przedstawia mało znane aspekty biografii W.Stradomskiego, w tym informacje o rodzicach, wykształceniu, służbie i działalności społeczną Wasyla Andrijowycza. Szczególną uwagę zwraca się na pracę W.Stradomskiego jako lekarza wojskowego, jego udział w działaniach wojennych i odznaczenia. Są cenne rękopisy okrętowe, dzienniki medyczne W.Stradomskiego, w których lekarz szczegółowo opisywał przebieg chorób u pacjentów. Artykuł opisuję także rodzinę Wasyla Andrijowycza, hobby lekarza, w szczególności jego fascynację historią i archeologią, kolekcjonowanie.