“OH, JOSEPH! WHAT DO YE WANT?” ‘OLD’ JOSEPH IN TRADITIONAL POLISH CAROLS AND PASTORAL SONGS. THE ORDINARY SAINT - Komendzińska, Anna (Forum Teologiczne, 2017)
Święty Józef, mąż Maryi i opiekun Jezusa, jest postacią milczącą we wszystkich czterech przekazach ewangelistów. Mimo tego, a najprawdopodobniej dzięki temu – historia jego kultu w znacznej mierze czerpie z wyobrażeń apokryficznych i pobożności ludowej. Przedmiotem artykułu jest spojrzenie na św. Józefa jako na bohatera dawnych kolęd i pastorałek. W tekście podjęty zostaje m.in. problem ról, jakie odgrywa przy żłóbku św. Józef – autorka stawia pytanie, czy Józef to dobrotliwy starzec, czy też może pełen cnót wzór mężczyzny, który potrafi przedłożyć boskie plany ponad własne. Sięga także po utwory bożonarodzeniowe, w których Józef nie jest wyłącznie postacią drugoplanową. Pracę ilustrują liczne cytaty pochodzące z Kantyczek karmelitańskich opracowanych przez Barbarę Krzyżaniak oraz z antologii Staropolskie pastorałki dramatyczne opracowanej przez Jana Okonia. Autorka sięga również do niewydanych jeszcze i nieopracowanych rękopiśmiennych muzykaliów przechowywanych w Bibliotece Diecezjalnej w Sandomierzu, ponieważ uważa, że nieodłącznym elementem analizy utworów o tematyce bożonarodzeniowej jest ich aspekt muzyczny.