CHURCHES CONCERN FOR ENVIRONMENTAL ISSUES: MAKING SENSE OF A NEW CHRISTIAN DIAKONIA - Oviedo, Lluis (Forum Teologiczne, 2017)
W ostatnich latach pojawiało się wiele wypowiedzi Kościołów chrześcijańskich, które miały na celu rozwiązanie problemów związanych z ochroną środowiska. Niewątpliwie jedną z ostatnich była katolicka encyklika Laudato si’. Dokumenty te zachęcają do zaangażowania teologicznego, zwłaszcza gdy przedstawiona tu problematyka podlega osądom krytycznym różnych środowisk społecznych i intelektualnych. W niniejszym tekście starano się ukazać, jakie jest źródło tej krytyki i zrekapitulować powody, które mogą zniechęcać Kościół do zaangażowania na rzecz środowiska. Niewątpliwie rozeznanie tych kwestii jest podstawą do trwającej dyskusji i poszukiwań odpowiedzi na najpilniejsze pytania duszpasterskie.