ÖKOLOGISCHE ERZIEHUNG IN DER ENZYKLIKA LAUDATO SI’: KATECHETISCHE IMPLIKATIONEN - Borda, Michał; Ceglarek, Roman (Forum Teologiczne, 2017)
Encyklika Laudato si` papieża Franciszka jest cennym dokumentem, który pozwala posiąść aktualną wiedzę o ekologii i ukazuje stanowisko Kościoła dotyczące tego zagadnienia w różnych jego aspektach. Zdaniem papieża ważnym miejscem przekazywania tych informacji jest katecheza. Jej rola winna jednak znacznie wykraczać poza sam przekaz wiedzy na ten temat. Istotne znaczenie ma tutaj wychowanie ekologiczne katechizowanych, które kształtuje właściwy styl życia chrześcijańskiego, przejawiający się troską o środowisko naturalne i szacunkiem do świata oraz Jego Stwórcy. Dlatego współczesna katecheza powinna uwzględnić papieskie spojrzenie na tak pojmowaną ekologię i włączyć je w proces wychowawczy, by kształtować dojrzałą osobowość zdolną do współistnienia z innymi ludźmi i światem przyrody oraz wdzięczną wobec Boga za dzieło stworzenia.