O ŹRÓDŁACH TEOLOGII MELCHIORA CANO PRZESTROGĄ DLA TEOLOGÓW - Bafia, Stanisław (Forum Teologiczne, 2018)
W artykule podjęto zagadnienie dotyczące ważnego okresu w rozwoju teologii katolickiej. Pozakościelne ruchy reformatorskie stały się swoistym impulsem do podejmowania prób tworzenia nowej teologii i tak rzeczywiście się stało. Szczytem XVI-wiecznej reformy Kościoła katolickiego był bez wątpienia Sobór Trydencki. Wśród teologów szczególną pozycję zajmuje Melchior Cano, dzięki dziełu O miejscach teologicznych, udostępnionemu polskiemu Czytelnikowi przez ks. bp. prof. dr. hab. Juliana Wojtkowskiego we własnym przekładzie, za co należy się mu wdzięczność i szacunek. Oby wyrazem tych postaw była lektura tegoż dzieła. Szczególną uwagę – z powodu zainteresowań autora artykułu – poświęcono tu roli filozofii w teologii w ujęciu Melchiora Cano.