MODLITWA, POST I JAŁMUŻNA JAKO UCZYNKI OTWIERAJĄCE DROGĘ DO POKUTY W NAUCZANIU METROPOLITY ANDRZEJA SZEPTYCKIEGO, BISKUPA CHOMYSZYNA I BISKUPA JOSAFATA KOCYŁOWSKIEGO - Kubasik, Adam (Forum Teologiczne, 2020)
Biskupi Cerkwi greckokatolickiej w listach pasterskich często wzywali wiernych do pokuty i zmiany życia. Nie chodziło im jednak tylko o regularne przystępowanie do Sakramentu Pokuty. Podkreślali, że całe życie chrześcijanina musi być pokutą. Wskazywali jednocześnie na modlitwę, post i jałmużnę jako uczynki prowadzące do podjęcia prawdziwej pokuty. Sakrament Pokuty ma być ukoronowaniem pokutniczego życia.