THE CANONICAL, LEGAL AND LITURGICAL CONSEQUENCES OF THE REDEFINITION OF THE SACRAMENT OF MARRIAGE IN THE OLD CATHOLIC CHURCHES - Mames, Tomasz Dariusz (Forum Teologiczne, 2021)
Zarówno Kościół rzymskokatolicki, kanoniczne Kościoły prawosławne, jak i Kościoły zrzeszone w Unii Utrechckiej, zaliczają małżeństwo do siedmiu sakramentów. Nie ma jednak między nimi jednomyślności odnośnie do szafarza związku sakramentalnego, możliwości zawarcia ponownego małżeństwa po rozwodzie lub małżeństwa osób duchownych. W ostatnich latach powodem napięć w poszczególnych wspólnotach kościelnych były także decyzje dotyczące kanonicznego zalegalizowania związków osób tej samej płci. Kwestia ta dotyczy w szczególności Kościołów, których biskupi wchodzą w skład Międzynarodowej Konferencji Biskupów Starokatolickich. W zachodnioeuropejskich Kościołach starokatolickich Unii Utrechckiej istnieje pełna zgoda co do tego, że orientacja homoseksualna jest jedną z odsłon natury ludzkiej. Starokatolicy są zdania, że seksualność jest darem od Boga i jako taka nie jest przez Stwórcę potępiana. Teolodzy starokatoliccy uważają, że potępienie homoseksualizmu, jakie znajdujemy na kartach Pisma Świętego, wynikało z ówczesnej wiedzy na jego temat i związanych z nią konotacji kulturowych. Zwracają także uwagę na to, iż współczesna nauka ukazuje zjawisko to w zupełnie innej perspektywie, opierając się na wynikach badań naukowych nieznanych ani tradycji Biblijnej ani Tradycji wczesnego Kościoła. Konsekwencją tej tezy było otwarcie debaty wokół natury związków jednopłciowych oraz możliwości ich błogosławienia.