Fraternity, familial relationships, and politics in the light of the encyclical Fratelli tutti: Braterstwo, relacje rodzinne i polityka w świetle encykliki Fratelli tutti - Carbajo Núñez , Martín (Forum Teologiczne, 2022)
Opierając się na godności i nieodłącznej relacyjnej naturze osoby ludzkiej, artykuł ten podkreśla znaczenie relacji braterskich i rodzinnych w życiu społecznym i polityce. Zbyt wiele marzeń o integracji politycznej zostało ostatnio zburzonych, budując w zamian nowe mury agresywnego nacjonalizmu i izolacjonizmu. W tej sytuacji ludzie na całym świecie odczuwają potrzebę dobrej polityki i „potężnego zastrzyku ducha rodzinnego” (AL 183). W rzeczywistości nie może być powszechnego braterstwa bez dobrej polityki, która "opiera się na prawie i na lojalnym dialogu między stronami” (FT 196).