Aktualność objawień maryjnych w La Salette (19 września 1846 r.) dla współczesnego świata z perspektywy teologiczno-biblijnej - Kęcidło, Janusz (Forum Teologiczne, 2018)
Autor skupił się na dwóch głównych kwestiach. Po pierwsze krótko opisał objawienie Błogosławionej Dziewicy Maryi w La Salette. Dało to podstawę do wysnucia głównych wniosków badawczych, odnoszących się do objawień w La Salette. Po drugie metoda badawcza przyjęta przez autora została ukierunkowana na uwypuklenie wagi teologicznych motywów, które można odczytać z samych objawień w La Salette, a zwłaszcza z orędzia maryjnego, zakorzenionego w Objawieniu Bożym, zapisanym w Starym i Nowym Testamencie.