SOCIAL MEDIA AS AN EFFECTIVE PASTORAL TOOL - Gralczyk, Aleksandra (Forum Teologiczne, 2020)
Wszechobecny postęp cywilizacyjny sprawia, że religia i zasady moralne stają się dla młodych ludzi coraz mniej ważnym aspektem życia. Zauważalny jest w tej grupie spadek liczby osób chodzących regularnie na niedzielną Mszę Świętą oraz modlących się. Wzrasta natomiast liczba niewierzących. Wśród młodych ludzi, określających się jako wierzący i praktykujący, zaobserwować można zmianę sposobu przeżywania wiary. Często osoby te poszukują osobistego świadectwa wiary i szczerej komunikacji. Pragną również aktywnie uczestniczyć w życiu wspólnoty wierzących, np. przyłączając się do grup działających w mediach społecznościowych. Stąd w niniejszym artykule autorka podjęła próbę odpowiedzi na pytanie, czy duszpasterstwo młodych za pomocą mediów społecznościowych jest skuteczne? Analizując wybrane media społecznościowe, stwierdziła, że są one skutecznym narzędziem ewangelizacji. Jako płaszczyzna doświadczania wiary, tworzą forum szczerego dzielenia się swoimi wątpliwościami, jednak najważniejszą wartością jest możliwość wchodzenia w interakcje z przedstawicielami Kościoła i doświadczanie świadectwa wiary.