WPŁYW CZARÓW NA CHOROBY ZWIERZĄT GOSPODARCZYCH W ŚWIETLE XVII-WIECZNEGO SKŁADU ALBO SKARBCA… JAKUBA KAZIMIERZA HAURA - Kowalczyk-Wesołowska, Sabina (Humanistyka i Przyrodoznawstwo, 2023)
Dotychczasowe badania Składu albo skarbca znakomitych sekretów oekonomijej ziemiańskiej...(pierwsze wyd. 1689) Jakuba Kazimierza Haura skupione były raczej na przesądach i wierzeniach wiązanych bezpośrednio z ludźmi lub zwierzętami łownymi. W niniejszym artykule tekst Haura badany jest pod kątem opisów chorób zesłanych na zwierzęta gospodarcze przez wiedźmy. W omawianiu chorób oraz podawaniu remediów na nie przejawia się XVII-wieczna skłonność do łączenia chrześcijańskiej religijności z myśleniem magicznym. Na podstawie analizowanego dzieła odtworzone zostaną także poglądy samego Haura na temat magii, przedstawione na tle tekstów (utworów literackich, kazań czy zielników) innych autorów tego okresu.