O niektórych związkach filozofii i socjologii - Niżnik, Józef (Humanistyka i Przyrodoznawstwo, 2018)
Socjologia, jak większość dyscyplin naukowych, wyrosła z filozofii. W odróżnieniu od innych dziedzin nauki, socjologia w dalszym ciągu korzysta z inspiracji filozofii, choć inspiracja ta nie musi się wiązać z tym samym znaczeniem kategorii filozoficznych, które spotykamy w pracach filozofów. Okazuje się, że socjologiczna perspektywa teoretyczna nie jest doceniona przy próbie opisu i oceny współczesnego statusu filozofii.