Czy potrzebna jest nam nowa etyka? Rozważania w świetle dychotomii: naturalne - sztuczne - Latawiec, Anna (Humanistyka i Przyrodoznawstwo, 2018)
W artykule podjęto próbę udzielenia odpowiedzi na pytanie, czy wobec gwałtownego rozwoju nauki i techniki i związanej z nim intensywnej ingerencji człowieka w naturę powinna pojawić się jakaś nowa dyscyplina etyczna uprawniona do weryfikowania podejmowanych eksperymentów. Rozważania przeprowadzono w świetle Hoffmannowskiej propozycji klasyfikacji pojęć: naturalne i sztuczne. Zwrócono uwagę na problemy pojawiające się w związku z możliwością stosowania nowej metody prokreacji, nowej metody leczenia choroby Parkinsona, nowej definicji śmierci, nowej metody ingerencji w świat istot żywych na terenie inżynierii genetycznej. W wyniku zastosowania tych nowości pojawiają się obiekty zasługujące na miano sztucznych: sztucznie powołane życie, sztuczna świadomość i osobowość, sztucznie nakreślone ramy życia, sztucznie ustalony genom. Poruszone problemy są otwarte, czekają na propozycje rozwiązań. Nie pretendując w niniejszym artykule do ostatecznych rozwiązań, zasugerowano, iż dziedziną uprawnioną do rozstrzygania postawionych problemów może być bioetyka medyczna.