Procesy emocjonalne jako elementy relacji pomiędzy człowiekiem a przestrzenią ogrodu - Lis, Aleksandra (Humanistyka i Przyrodoznawstwo, 2018)
Przedstawione opracowanie jest próbą opisania zjawisk budujących relacje emocjonalne pomiędzy człowiekiem a środowiskiem parków i ogrodów publicznych w mieście. Korelatami w przedstawionych zależnościach są z jednej strony czynniki psychologiczne wynikające z różnego ukształtowania osobowości człowieka, z drugiej zaś czynniki związane ze sposobem ukształtowania przestrzeni parków i ogrodów. Zwrócono uwagę na związek pomiędzy znakiem i natężeniem reakcji emocjonalnej a jakością bodźców i znaków, siłą ich odziaływania oraz uporządkowaniem poszczególnych elementów kompozycji w poznawalny system.