Czy monady można badać naukowo? - Kościuszko, Krzysztof (Humanistyka i Przyrodoznawstwo, 2024)
Artykuł nawiązuje do tekstu O nowym typie monadologii, opublikowanego w „Studiach z Historii Filozofii” (2018, t. 9, nr 4). Zamierzeniem autora jest kontynuowanie pewnych motywów, ale zarazem opisanie relacji nierozciagłościowego aspektu monad do ich rozciągłościowych ekspresji, jakościowości monad oraz ich powiązania z pojęciami współczesnej nauki. Ogólnie rzecz ujmując, chodzi o próbę wypracowania bardziej współczesnego modelu monadologii.