Nowa formuła monadologii - Kościuszko, Krzysztof (Humanistyka i Przyrodoznawstwo, 2018)
W artykule prezentuję nowy rodzaj monadologii z nowym pojęciem monady jako aktywności organizująco-integrującej, aktywności organizującej nowe struktury. Po raz pierwszy w dziejach monadologii wprowadzam pojęcie antymonady. Z punktu widzenia tej nowej monadologii interpretuję ewolucję kosmosu, teorię chaosu deterministycznego, pojęcia entropii i struktur atomowych. Przedstawiam zupełnie specyficzne rozwiązanie problemu stosunku materii martwej do żywej. Ustosunkowuję się do monadologii St. J. Witkiewicza.