Alienacja w społeczeństwie współczesnym - Strods, Aloizy (Humanistyka i Przyrodoznawstwo, 2018)
Artykuł prezentuje główne problem ogniskujące wokół kategorii ,,alienacja”. Przedstawia jej potoczne, filozoficzne i naukowe konotacje, dzieje jej wzlotów i upadków. Eksponuje tezę, iż współczesny człowiek na Łotwie jest niejako sumą dwóch zantagonizowanych systemów wartości – zachodniego, będącego synonimem otwartości i radzieckiego – postrzeganego jako system zamknięty. Wśród form alienacji autor wyróżnia alienację polityczną, ekonomiczną, obyczajową (moralną), psychologiczną, religijną, fizjologiczną i artystyczną. Głównym przesłaniem pracy i zarazem jej konkluzją jest teza, iż alienacja stanowi nieodłączny element współczesności: nie można się jej wyzbyć, choć można ją ograniczać.