FILOZOFIA PSYCHOPATÓW - Błaszczyk, Mariusz (Humanistyka i Przyrodoznawstwo, 2022)
Artykuł stanowi krytyczne omówienie książki Kevina Duttona zatytułowanej Mądrość psychopatów. Lekcja życia pobrana od świętych, szpiegów i seryjnych morderców (Warszawskie Wydawnictwo Literackie Muza, Warszawa 2017). Celem pracy jest przybliżenie zasadniczych tez stawianych przez autora oraz zaproszenie do namysłu nad psychopatią (osobowością psychopatyczną) – zarówno jako fenomenem naukowym (medycznym), jak i egzystencjalnym