Koncepcja religii w pismach Ericha Fromma - Radziszewska - Szczepaniak, Danuta (Humanistyka i Przyrodoznawstwo, 2018)
Artykuł jest próbą przedstawienia poglądów Ericha Fromma na temat religii, jej genezy, struktury, typów oraz funkcji jakie oni w życiu człowieka. Z przeprowadzonej analizy pism Fromma, że religia jest jednym z najważniejszych zjawisk społecznych. Jej potrzeba płynie z dychotomii ludzkiej egzystencji (zwierzęcość - rozumność), natomiast forma religii, a także sposób pojmowania Boga są uwarunkowane historycznie; zależą również od stopnia rozwoju wiedzy i dojrzałości emocjonalnej jednostki. Spośród dwóch wymienionych przez siebie typów religii (humanistyczne i autorytatywne), Fromm ocenia pozytywnie jedynie religie humanistyczne, podkreślając ich rolę w procesie samorealizacji .