Pojęcie oraz typy dóbr osobistych w świetle prawa polskiego - Bieranowski, Jakub (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2024)
Dobra osobiste to wartości o charakterze niemajątkowym, mające szczególne znaczenie dla poszanowania godności i czci każdego człowieka, oddające jego przynależność psychiczną i fizyczną względem nich. Celem artykułu jest przedstawienie pojęcia oraz typów dóbr osobistych, które są uregulowane w Kodeksie cywilnym, Konstytucji RP oraz w ustawie o prawach autorskich i pokrewnych, a także w oparciu o praktykę sądową. Praca przedstawia dobra osobiste, takie jak: życie, zdrowie, nietykalność cielesną oraz integralność seksualną, wolność i swobodę sumienia, które dają możliwość zachowań zgodnych z wolą człowieka, wyrażania swoich poglądów oraz wyznawania religii. Kolejnym typem dóbr osobistych jest cześć, dobre imię i godność osobista, a także wizerunek, którego bez zgody nie można rozpowszechniać oraz nazwisko i pseudonim, stanowiące identyfikację jednostki. Praca prezentuje również inne dobra, takie jak tajemnica korespondencji czy nietykalność mieszkania. Wskazane dobra, uregulowane przez prawo, stanowią nieodzowne uprawnienia życia człowieka, a także przejawiają się w życiu codziennym oraz cechują się największą doniosłością w kontekście prawa do prywatności, dlatego zasługują one na szczególną uwagę.