Przestępstwa dokonywane przy pomocy kasy samoobsługowej – kwalifikacja prawna czynu - Kostrzewa, Kacper (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2023)
Rozwój technologiczny doprowadził do wprowadzenia kas samoobsługowych w sklepach, za pomocą których sprawcy dokonują przestępstw polegających zwykle na zeskanowaniu kodu kreskowego produktu tańszego zamiast kodu towaru faktycznie kupowanego przez sprawcę. W konsekwencji powstały dwie linie orzecznicze kwalifikacji prawnej tego czynu. W artykule analizie poddane zostało wybrane orzecznictwo kwalifikujące te czyny jako oszustwo (art. 286 k.k.) albo jako kradzież (art. 119 k.w. i art. 279 k.k.) i zostało skonfrontowane z dotychczasowym stanowiskiem doktryny i orzecznictwa. Tym samym wskazano na problemy i sprzeczności wiążące się z kwalifikacją prawną czynu jako oszustwa ze względu na brak czynnika ludzkiego, który mógłby zostać wprowadzony w błąd i doprowadzić do rozporządzenia rzeczą. Wydaje się właściwe kwalifikowanie tego typu czynów jako kradzież.