Przyczyny przestępstwa uporczywego nękania - Jankowska, Roksana (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2023)
Uporczywe nękanie jest przestępstwem współczesnym, które z roku na rok staje się coraz bardziej popularne. Ma ono charakter globalny, ponieważ zmagają się z nim mieszkańcy prawie wszystkich państw na świecie. Głównym celem artykułu jest przedstawienie przyczyn stalkingu oraz wskazanie, że może mieć ono zróżnicowany charakter. Uporczywe nękanie jest przestępstwem, którego ofiary mierzą się z poważnymi konsekwencjami. Dzięki poznaniu przyczyn stalkingu potencjalny pokrzywdzony, którym może zostać każdy, dowie się, jakich sytuacji unikać, a także jak na nie reagować.