Wartość dowodowa czynności realizowanych z osobą znajdującą się pod wpływem alkoholu lub środków odurzających - Bobko, Marcin (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2024)
Dowody osobowe stanowią, zarówno w ujęciu ogólnym, jak i praktycznym, najlepsze źródło informacji w odniesieniu do określonego zdarzenia, mogącego być przestępstwem. Z tego powodu czynności dokonywane z tymi osobami muszą być przeprowadzane w możliwie jak najbardziej skrupulatny sposób, a dowody z nich wywiedzione powinny cechować się rzetelnością. Muszą też odpowiadać przepisom procedury karnej. Celem opracowania jest ustalenie, czy czynności dowodowe przeprowadzone z osobami znajdującymi się pod wpływem alkoholu lub środków odurzających są zgodne ze standardami procesu i zasadą uregulowaną w art. 171 par. 7 k.p.k. odnośnie do swobody wypowiedzi. Została udowodniona teza, że dokonywane w ten sposób czynności dowodowe są sprzeczne z cytowaną zasadą, ponieważ obecność jakichkolwiek substancji w organizmie, nawet bez udziału organu prowadzącego postępowanie dowodowe, narusza jego reguły, a tym samym negatywnie oddziałuje na świadomość. Gdy organy ścigania lub procesowe przyjmują wyjaśnienia lub zeznania od osób będących pod wpływem alkoholu lub środków odurzających, to może dochodzić do niespójności i braku należytej precyzji czynności przeprowadzonych z nimi ze względu na możliwość nadmiernemu uleganiu presji przez te osoby, co skutkuje ich nieważnością w następnych etapach procesu dowodowego.