Czy izba wyższa polskiego parlamentu wciąż jest potrzebna w systemie prawnym? - Więcek, Maciej (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2024)
W pracy podjęto refleksje związane z pozycją ustrojową oraz rolą Senatu RP z perspektywy historycznej, a także współczesnej. Wydaje się, że społeczna świadomość historii Senatu RP oraz jego obecnej roli ustrojowej ciągle jest zbyt niska. W niniejszej pracy rozważono znaczenie izby wyższej w różnych okresach dziejowych – od momentu jej ukształtowania w 1493 r., przez okres zaborów i II Rzeczpospolitej, aż do jej restytucji na mocy nowelizacji Konstytucji Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej z dnia 7 kwietnia 1989 r. Przedstawiono także wpływ Senatu RP na funkcjonowanie III Rzeczpospolitej Polskiej w świetle najbardziej znaczących kompetencji i funkcji, jakie powinny być spełniane przez parlamenty państw demokratycznych (funkcja ustrojodawcza, ustawodawcza, kreacyjna, kontrolna oraz europejska). Niniejsze opracowanie stanowi również głos w dyskusji z popularnym w ostatnich latach poglądem, kwestionującym sens istnienia samej izby wyższej w Polsce na rzecz unikameralizmu. W tym celu przywołano argumenty zwolenników oraz racje przeciwników istnienia Senatu RP oraz zaproponowano rozwiązania, które mogłyby sprawić, że Senat przestanie być pogardliwie określany głównie , izbą zadumy”, która ma faktycznie niewielki wpływ na funkcjonowanie państwa. Podczas tworzenia pracy wykorzystano informacje zawarte w publikacjach historycznoprawnych, artykułach naukowych, aktach prawnych oraz na tematycznych stronach internetowych.