Podkultura przestępcza a bezpieczeństwo jednostki penitencjarnej w opinii funkcjonariuszy Służby Więziennej - Zając, Bartosz (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2024)
Artykuł dotyczy wpływu osadzonych na bezpieczeństwo więzienne. W badaniach podjęto próbę przedstawienia dzisiejszego wyglądu tej podkultury oraz zasad nią rządzących, wpływu jej członków na bezpieczeństwo w więzieniu, strażników więziennych i wpływ na zdarzenia nadzwyczajne.