Prawnokarna ochrona dziecka przed wykorzystaniem seksualnym - Omieczyńska, Sandra (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Przepisy prawa karnego, wśród wielu założeń, realizują funkcję ochronną oraz funkcję gwarancyjną. Do jednej z grup podmiotowych objętych ochroną prawnokarną są nieletni. Ochronę tę można analizować zarówno z perspektywy nieletniego sprawcy czynu zabronionego, jak i z perspektywy ofiary, gdy nieletni stanowi przedmiot przestępstwa. Koniecznym jest zastosowanie takiej prawnokarnej ochrony przed wykorzystaniem seksualnych małoletnich ofiar, które niosą dla nich negatywne konsekwencje na całe życie, a ich trwałość i intensywność zależy od etapu rozwoju w momencie dotknięcia przestępstwem, relacji ze sprawcą, okresu trwania wykorzystywania, ujawnienia przestępstwa oraz otrzymanego wsparcia. Ponadto należy podkreślić istnienie asymetrii zdolności do obrony, która istnieje, gdy między sprawcą dysponuje ogromną przewagą, która uniemożliwia jakiekolwiek możliwości obronne ofiary. Wobec czego słusznie społeczeństwo i wymiar sprawiedliwości posiadają wrogie nastawienie do sprawców mających skłonności pedofilskie. Celem artykułu jest zobrazowanie polskiej prawnokarnej polityki ochrony dzieci przed seksualnym wykorzystaniem, które obecnie wykorzystuje nawet techniki elektroniczne, pozwalające na nagabywanie dzieci na odległość.