Zapis zwykły i zapis windykacyjny w polskim prawie - Kledyńska, Anna (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie i charakterystyka instytucji zapisu prostego i zapisu spadkowego w polskich regulacjach prawnych. Obie te konstrukcje służą przeniesieniu określonych praw po śmierci spadkodawcy na wskazaną osobę, zwaną zapisobiercą. Zatem choć cel obu typów zapisów jest podobny, to sposób ich realizacji jest zupełnie inny. Odmienny jest także charakter prawny i skutki obu analizowanych konstrukcji, co z kolei determinuje pozycję prawną zapisobierców. W artykule przeanalizowano także zagadnienia związane z przeniesieniem własności praw zapisanych na zapisobierców. Obie konstrukcje niewątpliwie zwiększają zakres swobody rozporządzania majątkiem na wypadek śmierci, różnicując katalog środków, jakie można zastosować w zależności od woli spadkodawcy.