Okna życia w polskim porządku prawnym - Pankowska, Magdalena (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Artykuł podejmuje temat instytucji okna życia w polskim porządku prawnym. W pracy przeanalizowano takie zagadnienia, jak opinia Komitetu Praw Dziecka dotycząca okien życia, podstawy prawne funkcjonowania tych instytucji w polskim porządku prawnym oraz nadzoru administracyjnego nad nią. Pzredstawiono odpowiedzialność karną matki bądź innej osoby odpowiedzialnej za pozostawienie dziecka w oknie życia wraz z wyrokami sądów. Ujęto wytyczne Ministra Sprawiedliwości dotyczące okien życia, a także opisano przypadki pozostawionych dzieci w tych instytucjach. Przytoczono również stanowiska polskich instytucji oraz Komitetu Praw Dziecka w sprawie okien życia.