Zarząd powiatu – pozycja i funkcje wicestarosty w powiecie - Drozd, Jakub (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Zarząd powiatu jest organem wykonawczym funkcjonującym w strukturze trójstopniowego podziału jednostek samorządu terytorialnego. Konieczne jest więc, aby organ ten działał w sposób zgodny z prawem i w prawidłowym składzie osobowym. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie pozycji i funkcji wicestarosty w powiecie. W pierwszej części przedstawiono zagadnienia ogólne związane z powołaniem zarządu powiatu oraz zagadnienia związane z odwołaniem wicestarosty i pozostałych członków zarządu. W dalszej części zaprezentowano pozycję i funkcję wicestarosty jako nazwanego członka tego zarządu. W artykule uwzględniono schematy organizacyjne i statuty kilku powiatów w Polsce, w celu przedstawienia tego, jak różnie może kształtować się pozycja tego członka zarządu. W związku z możliwością odwołania wicestarosty i niepowołania w jego miejsce nowego powstaje zagadnienie do rozwiązania, czyli legalność działania zarządu powiatu bez wicestarosty. Po przeanalizowaniu poglądów doktryny i orzecznictwa sądów można dojść do kilku wniosków de lege ferenda na temat pozycji i funkcji wicestarosty, tj. usunięcie wicestarosty jako obligatoryjnego członka zarządu powiatu, przyznanie wicestaroście w ustawie kompetencji ustawowych oraz wprowadzenie skutków prawnych w postaci niepowołania wicestarosty po odwołaniu poprzedniego.