Opinia biegłego jako przedmiot prawa do informacji publicznej w świetle orzecznictwa sądów administracyjnych - Jędzierowski, Jan (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
W opiniach biegłych występuje wiele informacji, które są niezwykle interesujące z punktu widzenia wnioskodawców. By pozyskać te informacje, wnioskodawcy często wybierają tryb dostępu do informacji publicznej. Jednocześnie powstaje główne pytanie: czy opinia biegłego jest informacją publiczną. W artykule autor prezentuje zmieniające się stanowiska sądów administracyjnych w tym zakresie, wyrażone w ciągu ostatnich kilkunastu lat. Na ich podstawie formułuje wnioski odnośie do tego, czy opinia biegłego jest informacją publiczną, jaki status posiada biegły sądowy, jakie są problemy orzecznicze w tej materii oraz przedstawia własne stanowisko w zakresie poruszanych w artykule zagadnień.