Automatyzacja oceny zdolności kredytowej z wykorzystaniem AI – wyzwania prawne i praktyczne - Urbańska, Katarzyna (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Sztuczna inteligencja napisze pracę magisterską w parę minut, opracuje biznes plan, odpowie na prawie każde pytanie, może być również darmowym tłumaczem, działem obsługi klienta, ale czy może obliczyć zdolność kredytową? Technologia wkracza coraz agresywniej w kolejne dziedziny naszego życia. Dochodzi do tego choćby dlatego, że bywa mniej omylna, tańsza, prostsza w obsłudze, przy okazji zapewnia satysfakcjonujące rezultaty. Pozostaje jednak pytanie, gdzie jest granica? Ludzie pragną rozwijać nie tylko swoje perspektywy, ale również ułatwiać trudy życia codziennego. Szukać coraz to nowych rozwiązań, aby ułatwić sobie pracę, oszczędzić czas, czy pieniądze. AI świetnie sprawdza się w roli wybawcy i narzędzia do wszystkiego, natomiast powinniśmy zastanowić się, czy nie stanowi za dużego ryzyka w sferze bankowej. Nie mamy oporów przed korzystaniem z internetowych możliwości. Korzystamy z aplikacji bankowych, z blika, z konsultantów AI, dlatego właśnie warto zastanowić się, gdzie postawić granice dla sztucznej inteligencji? Czy może nam obliczyć zdolność kredytową? Jeśli tak to, czy człowiek jeszcze zweryfikuje takie obliczenia? Co z ewentualnym atakiem hakerskim? Przede wszystkim, czy zastosowanie AI przy zdolności kredytowej jest słuszne i w jakim zakresie oraz czy i w jakim zakresie chroni nas prawo?