Prawno-międzynarodowy wymiar aktywności satelitów szpiegowskich – realizacja założeń taktycznych czy wsparcie międzynarodowego pokoju? - Hadała, Hubert (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Problematyka artykułu skupia się na zrozumieniu istoty współczesnej aktywności satelitów szpiegowskich. Autor w swoich rozważaniach określa różnice na tle historycznym pojęcia szpiegostwa i przedstawia wpływ wprowadzenia, a także rozwoju technologii satelitarnej na interpretację przedmiotowego pojęcia. Poprzez dokonanie analizy działalności światowych mocarstw w ostatnich latach stwierdzono, że inwigilacja satelitarna doprowadziła do wzajemnej wszechwiedzy i powstania zjawiska powszechności informacji. W rezultacie pojawiło się wiele pytań dotyczących militarnej aktywności międzynarodowej. Obecnie niezwykle trudno jest określić, czy szpiegostwo satelitarne przejawia się głównie chęcią realizacji założeń taktycznych państw, czy pozwala doprowadzić do międzynarodowego pokoju. Przytoczone w artykule przykłady pozwalają w pewien sposób ukierunkować rozważania w jedną ze stron. Nie przedstawiają one jednak pełnego, obiektywnego rozstrzygnięcia problemu, a jedynie jego próbę. Wynika to z niespełnienia elementów umożliwiających w pełni pozytywne określenie działalności satelitarnej, czyli ogólnoświatowa równowaga sił, wyłącznie dobre relacje międzynarodowe, zgodna polityka bezpieczeństwa czy nawet nastawienie poszczególnych głów państw, które aktualnie jest niepewne. W związku z tym dopiero spełnienie powyższych przesłanek, w połączeniu ze zjawiskiem wszechwiedzy, daje relatywnie dużą szansę na zapewnienie międzynarodowego pokoju.