Rozszerzenie kwalifikacji ciężkiego uszczerbku na zdrowiu poprzez dostosowanie przepisów krajowych w zakresie okaleczenia żeńskich narządów płciowych - Kołodziejski, Kacper (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
W dniu 15 sierpnia 2023 r. w polskim Kodeksie karnym wprowadzono nowelizację art. 156 § 1, która rozszerza kwalifikację ciężkiego uszczerbku na zdrowiu o „wycięcie, infibulację lub inne trwałe i istotne okaleczenie żeńskiego narządu płciowego”. Zmiana wynika z obowiązku implementacji konwencji Rady Europy o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet (Konwencja Stambulska), w szczególności jej art. 38. Nowe przepisy penalizują zarówno same zabiegi, jak i zmuszanie do ich wykonania, dostosowując polskie prawo do międzynarodowych standardów. W artykule prześledzono nowe przepisy, wskazując na ich związek z dotychczasowym ujęciem ciężkiego uszczerbku na zdrowiu w polskim prawie oraz uzasadnienie wprowadzenia zmian. Poruszono kwestię wycięcia, infibulacji i innych okaleczeń w kontekście klasyfikacji Światowej Organizacji Zdrowia oraz przedstawiono trudności związane z interpretacją takich działań. Nowelizacja art. 156 § 1 pkt 3 k.k. podkreśla prawną odrębność przestępstw okaleczania żeńskich narządów płciowych, mimo że wcześniej mogły być kwalifikowane jako ciężki uszczerbek na zdrowiu. Zmiana zapewnia większą precyzję prawną oraz pełniejsze dostosowanie polskiego prawa do wymogów Konwencji stambulskiej. Krytycy wskazują jednak, że wprowadzenie nowych przepisów było zbędne w świetle istniejących regulacji.