Pojęcie szczególnego okrucieństwa jako okoliczność obciążająca w świetle orzecznictwa - Omieczyńska, Sylwia (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Szczególne okrucieństwo jest z jedną z okoliczności obciążających przy wymiarze kary, zaproponowanych w kodeksie w katalogu otwartym. Okoliczności obciążające pozostają kwestią uznaniową sądu przy wyrokowaniu, natomiast ustawodawca zdecydował się na stworzenie katalogu, być może dlatego aby upewnić się, że te najważniejsze kwestie, poparte społecznym potępieniem nie zostały przez sąd pominięte, a tym samym sprawca otrzyma sprawiedliwą karę. Ustawodawca nie zdefiniował pojęcia szczególnego okrucieństwa, dlatego było ono i jest wciąż przedmiotem rozważań literatury i orzecznictwa. Sądy wypracowały pewną ścieżkę interpretacyjną, która pozwala na analizę, czy w danej sprawie zaszła okoliczność szczególnego okrucieństwa, czy też nie. Jednak zdarzają się rozbieżności w stanowiskach orzecznictwa lub wątpliwości i rozpatrywanie spraw pod kątem wielu czynników, aby dokonać właściwej subsumpcji. Szczególne okrucieństwo stosowane jest w przestępstwach zabójstwa, zgwałcenia i znęcania się. Najczęstszą przesłanką decydującą o zajściu szczególnego okrucieństwa jest sposób działania sprawcy, jednak należy pamiętać o uwzględnieniu woli sprawcy. Przy każdym z przestępstw będą badane różne okoliczności mające wpływ na kwalifikację czynu, natomiast czynnikiem potwierdzającym zajście szczególnego okrucieństwa w sprawach jest zadawanie cierpienia jako czynnik niezbędny do wypełnienia znamion danego przestępstwa.