W błędnym kole terroru. O związkach między teorią partyzanta Carla Schmitta a doktryną wojny psychologicznej Rogera Trinquiera - Borowy, Wojciech (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Celem niniejszego artykułu jest porównanie teorii wojny partyzanckiej Carla Schmitta a francuskim teoretykiem wojskowości Rogerem Trinquierem, twórcą doktryny wojny psychologicznej. Autor przedstawia przemiany wojny, jakie zdaniem Schmitta nastąpiły w XX w. oraz analizuje ich skutek w postaci reakcji współczesnego państwa na pojawienie nowoczesnych ruchów partyzanckich oraz ugrupowań terrorystycznych na przykładzie pracy Modern warfare Rogera Trinquiera. W artykule przedstawiono zależność między wyłonieniem się nowych metod walki, opisaną przez Carla Schmitta, a totalizacją działań zbrojnych współczesnych państw, postulowaną przez Rogera Trinquiera.