Przesłanka nieskazitelności charakteru na przykładzie zawodów adwokata, radcy prawnego i sędziego – analiza konstytucyjnoprawna - Czeczot , Piotr (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Nieskazitelność charakteru to kluczowy wymóg stawiany kandydatom i osobom wykonującym zawody zaufania publicznego, np. prokuratorom, sędziom, adwokatom, radcom prawnym. Celem pracy jest zbadanie konstytucyjnych podstaw obowiązywania tej przesłanki w szczególności na przykładzie zawodów sędziego, adwokata i radcy prawnego. Analiza regulacji ustawowych i kodeksów deontologicznych jest konfrontowana ze standardem konstytucyjnym. W artykule zweryfikowano hipotezę, że nieskazitelność charakteru, mimo braku bezpośredniego wymienienia w Konstytucji RP z 1997 r., stanowi naturalną konsekwencję konstytucyjnej regulacji dotyczącej statusu sędziego oraz prawa do sądu. Badanie opiera się na metodzie dogmatycznej, obejmującej analizę przepisów i orzecznictwa z pomocniczym wykorzystaniem metody komparatystycznej.