Graniczne przypadki samoobrony w prawie międzynarodowym w ujęciu historycznym - Chrapek, Jan (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Niniejszy artykuł poświęconyo koncepcji prawa do samoobrony państw członkowskich ONZ, z uwzględnieniem konkretnych granicznych przypadków. Problematyka ta jest niezwykle aktualna z uwagi na występujące konflikty zbrojne, zwłaszcza w kontekście toczącej się wojny na Ukrainie. Z tej perspektywy pojawia się zasadnicze pytanie, a mianowicie chodzi o kwestię uzasadnienia podejmowanych działań przez strony konfliktu w świetle obowiązującego prawa międzynarodowego. Historycznie po zakończeniu II wojny światowej państwa niejednokrotnie dokonywały prób uzasadniania swoich akcji zbrojnych, traktując takie działania jako samoobrona. Stąd zwracono uwagę na postępowanie Stanów Zjednoczonych wobec Kuby w trakcie kryzysu w 1962 r., działania Izraela wobec państw sąsiednich, szczególnie Egiptu, Syrii, Jordanii, w czasie wojny sześciodniowej w 1967 r., a także Iraku w 1981 r. Dodatkowo uwzględniono także nalot na reaktor w Al.-Kibar w Syrii w 2007 r.